Aktualijos
Anglijoje
Gyvenimas
Lietuva
Pasaulio lietuviai
Pasaulis
Pramogos
Sveikata
ES raginama peržiūrėti tabako politiką
2022 11 18 12:42
Evaldas Labanauskas

„Kur galima nusipirkti „heetsų“ Belgijoje?“ – tai viena populiariausių naujai į Belgiją atvykusių lietuvių klausimų socialinių tinklų grupėse. Tačiau Belgijoje šis produktas legaliai neparduodamas ir lieka tik vykti į kaimynines šalis arba sugrįžti prie įprastų cigarečių, kurių kainos dėl vis didėjančio akcizo auga, o kartu didėją nelegalių tabako fabrikėlių skaičius. Belgija yra antroji pagal nelegalių cigarečių gamybą Europoje.

Tai iliustruoja visos dabartinės ES tabako politikos problemos mąstą, teigia tabako kompanijos, ir dabartinės pesimistinės ekonomikos perspektyvos tik didins nelegalios prekybos apimtis.

„Jau dabar du trečdaliai (65 proc.) ES apklaustų suaugusiųjų mano, kad jų šalyje yra nelegalių tabako ir nikotino turinčių gaminių problema“, – Briuselyje surengtame europiečių apklausos pristatyme kalbėjo tyrimų kompanijos „Povaddo“ įkūrėjas ir prezidentas Williamas Stewartas. Pasak jo, ES prarado 10 mlrd. eurų dėl nelegalios tabako rinkos, o 76 proc. apklaustų rūkorių mano, kad būtų neteisinga dar labiau dididnti mokesčius tabako gaminiams.

Renginyje dalyvavęs Mario Monizas Barreto, „Philip Morris International“ komunikacijos ES vadovas, pridūrė, kad Europoje yra 85 mln. rūkorių.

„Cigarečių apmokęstinimas skriaudžia žmones, tuo labiau, kad dauguma rūkorių neturi labai didelių pajamų, yra sunkiai dirbantys, tarkime, statybose“, – teigė „Philip Morris International“ vyresnysis viceprezidentas išorės reikalams Gregoire Verdeaux. Žinoma, geriausia, jei jie mestų rūkyti, bet tai nėra taip paprasta, o nesugebančių to padaryti yra labai didelė dalis ir 2025 m. sieks vieną milijardą žmonių.

Prancūzijoje cigarečių pakelio kaina išaugo nuo 7 eurų iki daugiau nei 10 eurų, bet rūkymo mastų tai nepakeitė, o viena iš trijų surūkomų cigarečių Paryžiuje yra iš nelegalios rinkos.

Augančios kainos skatina rūkorius rinktis nelegalias cigaretes. G. Verdeaux paminėjo savo gimtosios Prancūzijos pavyzdį: „Prancūzijoje cigarečių pakelio kaina išaugo nuo 7 eurų iki daugiau nei 10 eurų, bet rūkymo mastų tai nepakeitė, o viena iš trijų surūkomų cigarečių Paryžiuje yra iš nelegalios rinkos.“

„Infliacija ir kitos dabartinės krizės gali visiškai sunaikinti legalią tabako rinką“, – prognozavo jis ir pridūrė, kad reikia keisti ES tabako politiką, kuri yra labai konservatyvi ir nesikeičia jau kelis dešimtmečius, o svarbiausia – nebeatneša norimų rezultatų.

„Per pastaruosius dešimtmečius labai daug kas pasikeitė. Būtinas mokslu paremtas požiūris“, – kalbėjo G. Verdeaux, pridūręs, kad reiktų nuo tradicinių tabako gaminių reglamentavimo atskirti alternatyvas, pvz., elektroninius produktus, kurie esą mažiau kenkia nei cigaretės ir gali būti išeitis norintiems mesti rūkyti.

Pasak „Povaddo“ prezidento W. Stewartas, dauguma europiečių pritaria tokiam požiūriui. Kompanijos atliktas tyrimas rodo, kad 69 proc. europiečių pritaria iniciatyvoms skatinti suinteresuotus suaugusius rūkalius pereiti prie moksliškai pagrįstų nedegių alternatyvų, apmokestinant šiuos gaminius mažesniais mokesčiais nei cigaretes, tačiau vis tiek pakankamai dideliais, kad atgrasytų nuo vartojimo jaunimą ar nerūkančiuosius.

„Šeši iš dešimties (61 proc.) apklaustųjų mano, kad ES turėtų ne tik skatinti visiškai atsisakyti rizikingo elgesio, bet ir teikti pirmenybę politikai ir strategijoms, kuriomis siekiama pagerinti gyvenimą tų, kurie ir toliau rūko cigaretes, neatsakingai vartoja alkoholį ar narkotikus. Septyni iš dešimties (69 proc.) mano, kad inovacijos, technologiniai laimėjimai ir mokslas atlieka svarbų vaidmenį mažinant rūkančiųjų skaičių“, – tyrimo rezultatus apžvelgė jis.

Beveik trys ketvirtadaliai (72 proc.) europiečių sutinka, kad ES turėtų skirti laiko ir išteklių rūkymui išnaikinti, skatindama visus rūkalius visiškai mesti rūkyti, o tuos, kurie to nepadaro, – pereiti prie moksliškai pagrįstos nerūkymo alternatyvos.

Taip, Naujoji Zelandija uždraudė cigaretes, bet kas yra labai svarbu – paliko alternatyvas. Tai labai įdomus atvejis.

Įdomu, kad tabako kompanijos vos ne sveikina tokius radikalius veiksmus, kaip kad visišką cigarečių draudimą, kurį paskelbė Naujoji Zelandija.

„Taip, Naujoji Zelandija uždraudė cigaretes, bet kas yra labai svarbu – paliko alternatyvas. Tai labai įdomus atvejis“, – Alfa.lt teigė G. Verdeaux. Jis taip pat paminėjo Didžiosios Britanijos pavyzdį, kuomet dėl alternatyvų cigarečių rūkymas krito iki 10 proc. , o dabar britai planuoja kompensuoti iš socialinio draudimo pagal receptą išrašytas elektronines cigaretes.

Apklausą internetu „Philip Morris International“ užsakymu „Povaddo“ atliko 2022 m. lapkričio 10-15 d. Apklausoje dalyvavo 13 630 suaugusių gyventojų iš 13 ES valstybių narių: Belgijoje, Bulgarijoje, Kroatijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Italijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Daugiau straipsnių rubrikoje
Pasaulis
Pasaulinis fondas: klimato kaita dar labiau paspartins infekcinių ligų plitimą
Per Rusijos smūgį gimdymo namams Ukrainoje žuvo naujagimis ir du civiliai (atnaujinta)
Krymui patyrus „dronų ataką“, Maskva „parengtyje“
„Bobos dar prigimdys“: vaizdo įrašuose iš Bachmuto – krūvos rusų karių lavonų
Smūgis į paširdžius L. Messi kariaunai: po 36 nepralaimėtų rungtynių argentiniečius nokautavo Saudo Arabijos rinktinė
Ekspertas nurodė, kada Rusijoje bus paskelbta visuotinė mobilizacija
Kim Jong-Unas pirmą kartą parodė pasauliui savo dukterį
Aikštėje – milijardai: kiek „kainuoja“ kiekviena pasaulio futbolo čempionato rinktinė
Pagarsėjusią „rašistę“ deportavo iš Vokietijos: sugrįš į intymių paslaugų sektorių?
V. Putiną nuo perversmo gins ir popai, ir hipnozės meistrai?
2022 m. pasaulio futbolo čempionate skandalas: nacionalinė komanda apkaltinta varžovų papirkimu
Įkalintam Rusijos aktyvistui įteiktas žmogaus teisių apdovanojimas
Žmonių skaičius pasaulyje perkopė 8 mlrd.: suskaičiuota, kiek jie turi išmanių įrenginių
„Visi girdėjo kankinimus, šauksmus, riksmus“ – kas vyko okupuotame Chersone
Aljansas, kokio dar nebuvo: iš pradžių padėsime Ukrainai laimėti, o tada nuversime visus posovietinius diktatorius
Šiaurės Korėja, perspėjusi apie „nuožmesnį“ karinį atsaką, paleido raketą
Maištas prieš Kremlių? Net V. Putino nuodėmklausys pasisakė už karo nutraukimą
Šaltiniai Kremliuje cituoja V. Putiną: „Atėjo laikas sudrebinti NATO!“
NATO pradeda skubias derybas dėl Lenkijoje nukritusios raketos
Turkijos prezidentas: Rusija niekaip nesusijusi su sprogimais Lenkijoje