Aktualijos
Anglijoje
Gyvenimas
Lietuva
Pasaulio lietuviai
Pasaulis
Pramogos
Sveikata
Buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras: ukrainiečiai mano, kad V. Putinas panaudos branduolinį ginklą
2022 11 11 10:47
Alfa.lt

Buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras, dabar Europos Parlamento narys Radoslawas Sikorskis teigia, kad „aukšto rango Ukrainos gynybos pareigūnas“ jam pasakė, jog, jo manymu, Rusija surengs branduolinę ataką prieš Ukrainą, rašo „The Brussels Times“.

„Prieš dešimt dienų Kijeve kalbėjausi su aukšto rango Ukrainos gynybos pareigūnu, kuris manė, kad [branduolinė ataka] įvyks, – interviu leidiniui pirmadienį teigė R. Sikorskis. – Mane labai nustebino, koks niūrus jis buvo. Iš tikrųjų jis – buvęs sovietų karininkas ir sakė, kad žmonės buvo atrenkami į Rusijos branduolines pajėgas dėl aklo paklusnumo.“

Interviu leidiniui „The Brussels Times“ R. Sikorskis pridūrė, kad neįvardyto Ukrainos pareigūno pareiškimas paneigė jo viltingą argumentą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, siekdamas laimėti karą, nebus linkęs panaudoti branduolinių ginklų.

Kovo pradžioje R. Sikorskis teigė, kad V. Putinas greičiausiai nesiims branduolinių ginklų, be kita ko, teigė, kad jų panaudojimas duotų mažai naudos, o radioaktyvūs krituliai keltų didelį pavojų pačios Rusijos kariuomenei.

Ar patikėtumėte savo namų, savo šeimos, savo šalies saugumą V. Putinui? ... Ar V. Putino parašas ant taikos sutarties yra vertas popieriaus, ant kurio ji surašyta?

R. Sikorskio komentarai pasirodė tuo metu, kai tarp aukštų žvalgybos pareigūnų didėja nerimas, kad konfliktas Ukrainoje gali peraugti į visavertį branduolinį karą.

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Leonas Panetta spalio 12 d. „Politico“ straipsnyje teigė, kad „kai kurie žvalgybos analitikai mano, jog taktinių branduolinių ginklų panaudojimo Ukrainoje tikimybė padidėjo nuo 1–5 proc. karo pradžioje iki 20–25 proc. šiandien“. Spalio 24 d. laikraštis „The New York Times“ taip pat pranešė, kad dabar Pentagono aukšto rango pareigūnai „labiau nei bet kada per karą susirūpinę dėl galimo Rusijos branduolinių ginklų panaudojimo“.

R. Sikorskis taip pat teigė, kad ukrainiečiai, su kuriais jis susidūrė savo kelionėje, „atrodė labai ryžtingi ir įsitikinę, kad gali susigrąžinti savo teritoriją“. Europarlamentaras aiškiai žavėjosi ukrainiečių atsparumu Kremliaus bauginimų akivaizdoje.

„V. Putinas gali manyti, kad, jei jam pavyks visus išgąsdinti [branduoline grėsme], Ukraina tiesiog kapituliuos, – sakė „The Brussels Times“ R. Sikorskis. – Nemanau, kad taip bus.“

Buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras gynė ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nuostatas dėl derybų su V. Putinu.

„Ar pirktumėte naudotą automobilį iš V. Putino? – klausė R. Sikorskis. – Ar patikėtumėte savo namų, savo šeimos, savo šalies saugumą V. Putinui? ... Ar V. Putino parašas ant taikos sutarties yra vertas popieriaus, ant kurio ji surašyta? Kodėl V. Zelenskis turėtų patikėti savo šalies saugumą tokiam žmogui kaip V. Putinas?“

Daugiau straipsnių rubrikoje
Aktualijos
JK Aukščiausiasis Teismas atmetė Škotijos balsavimo dėl nepriklausomybės planą
Per Rusijos smūgį gimdymo namams Ukrainoje žuvo naujagimis ir du civiliai (atnaujinta)
Krymui patyrus „dronų ataką“, Maskva „parengtyje“
Kim Jong-Unas pirmą kartą parodė pasauliui savo dukterį
Pagarsėjusią „rašistę“ deportavo iš Vokietijos: sugrįš į intymių paslaugų sektorių?
V. Putiną nuo perversmo gins ir popai, ir hipnozės meistrai?
Įkalintam Rusijos aktyvistui įteiktas žmogaus teisių apdovanojimas
„Visi girdėjo kankinimus, šauksmus, riksmus“ – kas vyko okupuotame Chersone
Šiaurės Korėja, perspėjusi apie „nuožmesnį“ karinį atsaką, paleido raketą
Maištas prieš Kremlių? Net V. Putino nuodėmklausys pasisakė už karo nutraukimą
Šaltiniai Kremliuje cituoja V. Putiną: „Atėjo laikas sudrebinti NATO!“
NATO pradeda skubias derybas dėl Lenkijoje nukritusios raketos
Turkijos prezidentas: Rusija niekaip nesusijusi su sprogimais Lenkijoje
D. Trumpas paskelbė kandidatuosiąs 2024 metų JAV prezidento rinkimuose
Paaiškėjo, kiek Kaunas skyrė Kalėdų eglutės įžiebimui: šventei karo ir krizės akivaizdoje – įspūdingos sumos
A. Lukašenka ruošia baltarusių mobilizaciją?
V. Zelenskis: Rusija sunaikino „visą svarbią infrastruktūrą“ Chersone
Rusijoje atlikta neįprasta operacija: po ukrainiečių atakos rusų karys buvo virtęs vaikščiojančia bomba (operuojant chirurgams prireikė šarvų)
Parodė, kaip išties Vakarų verslai „paliko“ Rusiją: „L’Occitane“ virto „L’Oksitan“, viską parduoda tarpininkai
Išsigando pažeminimo ar smarkiai sušlubavo sveikata: kodėl V. Putinas nevyks į G 20 Balyje?