Aktualijos
Anglijoje
Gyvenimas
Lietuva
Pasaulio lietuviai
Pasaulis
Pramogos
Sveikata
Paaiškėjo, kiek Kaunas skyrė Kalėdų eglutės įžiebimui: šventei karo ir krizės akivaizdoje – įspūdingos sumos
2022 11 15 12:41
Dominykas Griežė
Vestina Gustytė

Regis, šiais metais, kai Ukrainoje vyksta karas, įžiebti Kalėdų eglutę darosi rizikinga – tuo savo kailiu jau įsitikino Vilniaus miesto valdžia, spalio pradžioje užsimojusi statyti 3 kartus brangesnę eglutę nei pernai. Toks pinigų taškymas didelių elektros kainų, artėjančios krizės ir karo akivaizdoje nebuvo sutiktas labai palankiai.

Tačiau Kaunas, net ir matydamas Vilniaus pavyzdį, nusprendė neatsilikti ir žengia brangesnių švenčių link. Kalėdinė eglutė ir jos įžiebimo šventė laikinajai sostinei šiemet turėtų kainuoti 50 tūkst. eurų daugiau.

Kalėdinę šventę miesto gyventojams ir miesto svečiams norinti sukurti Kauno miesto savivaldybė šiemet šventinėms dekoracijoms ir eglutės įžiebimo koncertui bendrai žada išleisti apie 330 tūkst. eurų, kai pernai buvo išleista 280 tūkst. eurų.

Pasirodo, kad šį kainų skirtumą lėmė ne miesto eglei ir kitoms šventinėms dekoracijoms skirta suma, o eglutės įžiebimo koncertui surengti reikalingi didesni finansiniai ištekliai. Šiemet vėl koncertą organizuojantis paslaugos tiekėjas bendrovė „Lietuvis“ su Kauno miesto savivaldybe pasirašė sutartį už beveik 170 tūkst. eurų, kai praėjusiais metais šventinis koncertas buvo surengtas už 120 tūkst. eurų.

Lapkričio 25 d. Rotušės aikštėje vyksiančiame eglutės įžiebimo koncerte turėtų pasirodyti bent 7 atlikėjai, tačiau miesto savivaldybė dar neturi informacijos, kas jie tokie. Koncerto tema susieta su pagrindinės miesto eglės idėja, paremta M. K. Čiurlionio paveikslo „Karalių pasaka“ motyvais – „Žvaigždžių takais“ – į auksu spindinčią žvaigždžių karalystę.

„Šiemet Kaunas yra kultūros sostinė, mieste vyko daug renginių, ir mes pamatėme, kaip yra padidėjusios paslaugų bei atlikėjų kainos. Jei pernai vienas atlikėjas kainavo 6 tūkst. eurų, tai šiemet tas pats atlikėjas be 12 tūkst. neina ir nekoncertuoja. Žinoma, elektros energijos kainų augimas taip pat lėmė šitokį kainų pokytį“,– naujienų portalui Alfa.lt sakė Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Eglutės kaina – tokia pati

Pasiteiravus, ar šalyje didėjant kainoms miestas nesvarstė švenčių pasitikti kiek kukliau, A. Augonė pasakojo, kad jau buvo atsisakyta tam tikrų dalykų.

Praėjusiais metais 160 tūkst. eurų Kaunui atsiėjusi kalėdinė eglutė šiemet kainuos tiek pat. Šis kainos išlaikymas – ne atsitiktinumas. Buvo atsisakyta kai kurių pagrindinės miesto eglės papuošimų, taip pat sumažinta dekoracijų Rotušės aikštėje.

„Gali būti, kad pavyks sutaupyti ir koncertui, kaip buvo pernai, kai vienas atlikėjas susirgo kovidu. Tuomet tą atlikėją reikia keisti kitu, galbūt daug pigesniu nei esančiu pirmose pozicijose. Ir koncerto kaina, ir eglutės kaina būna aiški tada, kai suplaukia sąskaitos faktūros ir turime visą atsiskaitymą. Kol kas pinigai yra dar tik popieriuje, tačiau tokia šventė būna vieną kartą metuose, tad norisi miestiečiams padovanoti Kalėdų laukimą ir tą šventinę nuotaiką“, – teigė A. Augonė.

Miesto žaliaskare besirūpinanti menininkė Jolanta Šmidtienė kiek anksčiau išplatintame savivaldybės pranešime pasakojo, kad karališkos temos eglė bus padengta aukso lašeliais nulietomis šakomis ir galybe LED lempučių. Tiesa, panašu, kad žalios spalvos motyvų ant žaliaskarės bus ne tiek jau ir daug.

„Dėmesį atkreips iš tolo šviečianti dviejų metrų aukščio viršūnė. Dominuos auksinė spalva. Stengsimės, kad eglė spindėtų kaip tikras žvaigždynas“, – pasakojo idėjos autorė J. Šmidtienė.

Praeivių akys turėtų akimirkai sustoti ir žingsniuojant pagrindine senamiesčio gatve – miško motyvais puoštos Vilniaus gatvės gale žadama įrengti 4 metrus siekiančią arkos formų kompoziciją.

Daugiau straipsnių rubrikoje
Aktualijos
JK Aukščiausiasis Teismas atmetė Škotijos balsavimo dėl nepriklausomybės planą
Per Rusijos smūgį gimdymo namams Ukrainoje žuvo naujagimis ir du civiliai (atnaujinta)
Krymui patyrus „dronų ataką“, Maskva „parengtyje“
Kim Jong-Unas pirmą kartą parodė pasauliui savo dukterį
Pagarsėjusią „rašistę“ deportavo iš Vokietijos: sugrįš į intymių paslaugų sektorių?
V. Putiną nuo perversmo gins ir popai, ir hipnozės meistrai?
Įkalintam Rusijos aktyvistui įteiktas žmogaus teisių apdovanojimas
„Visi girdėjo kankinimus, šauksmus, riksmus“ – kas vyko okupuotame Chersone
Šiaurės Korėja, perspėjusi apie „nuožmesnį“ karinį atsaką, paleido raketą
Maištas prieš Kremlių? Net V. Putino nuodėmklausys pasisakė už karo nutraukimą
Šaltiniai Kremliuje cituoja V. Putiną: „Atėjo laikas sudrebinti NATO!“
NATO pradeda skubias derybas dėl Lenkijoje nukritusios raketos
Turkijos prezidentas: Rusija niekaip nesusijusi su sprogimais Lenkijoje
D. Trumpas paskelbė kandidatuosiąs 2024 metų JAV prezidento rinkimuose
A. Lukašenka ruošia baltarusių mobilizaciją?
V. Zelenskis: Rusija sunaikino „visą svarbią infrastruktūrą“ Chersone
Rusijoje atlikta neįprasta operacija: po ukrainiečių atakos rusų karys buvo virtęs vaikščiojančia bomba (operuojant chirurgams prireikė šarvų)
Parodė, kaip išties Vakarų verslai „paliko“ Rusiją: „L’Occitane“ virto „L’Oksitan“, viską parduoda tarpininkai
Išsigando pažeminimo ar smarkiai sušlubavo sveikata: kodėl V. Putinas nevyks į G 20 Balyje?
Buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras: ukrainiečiai mano, kad V. Putinas panaudos branduolinį ginklą