Aktualijos
Anglijoje
Gyvenimas
Lietuva
Pasaulio lietuviai
Pasaulis
Pramogos
Sveikata
Karališkoji kripta, kurioje amžinojo poilsio atgulė karalienė: kas tai yra ir kas dar ten palaidotas?
2022 09 20 13:40
Alfa.lt

Po valstybinių laidotuvių Vestminsterio abatijoje karalienė Elžbieta II buvo nugabenta į Vindzorą. Tai buvo paskutinė monarchės kelionė, kurią pamatė pasaulis, nes karstas buvo nuleistas į karališkąją kriptą – 200 metų senumo laidojimo kamerą, esančią 16 pėdų po Šv. Jurgio koplyčia pilies teritorijoje, skelbia Firstpost.

Jungtinėje Karalystėje stojo tyla, kai šalis galutinai atsisveikino su karaliene Elžbieta II. Ilgiausiai valdančios monarchės laidotuvės įvyko Vestminsterio abatijoje Londone, ceremonijoje dalyvavo 2000 žmonių, tarp kurių buvo užsienio karališkieji asmenys ir pasaulio lyderiai.

Šimtai ir milijonai žmonių visame pasaulyje stebėjo laidotuvių ceremoniją, kuri buvo tiesiogiai transliuojama. Po to karalienės karstas buvo nugabentas nuo Vestminsterio abatijos iki Velingtono arkos Londono Haid parko kampe. Šiame maršrute sostinėje susirinkę žmonės procesiją stebėjo iš tam skirtų apžvalgos aikštelių.

Karstas katafalku nukeliavo iš Londono į Vindzoro pilį, kur vyko vaikščiojimo procesija. Karalius Karolis III ir vyresnieji karališkosios šeimos nariai prisijungė prie kortežo Vindzoro pilyje.

Pilyje vyko paskutinė šeimos ceremonija. Šią bažnyčią karališkieji asmenys renkasi vestuvėms – 2018 metais čia susituokė princas Harry ir Meghan – bei krikštynoms, laidotuvėms.

Karalienė buvo nuleista į karališkąją kriptą Karaliaus Jurgio VI memorialinėje koplyčioje, Šv. Jurgio koplyčios priestate, Vindzoro pilies teritorijoje.

Kas yra karališkoji kripta?

Karališkoji kripta, kurios amžius siekia XV a., yra laidojimo kamera, esanti 16 pėdų po Šv. Jurgio koplyčia. Iškasti ir pastatyti kriptą 1804 m. įsakė karalius Jurgis III; jos statyba baigta 1810 m.

Ji buvo sukurta kaip paskutinė karališkosios šeimos narių poilsio vieta.

Kaip atrodo kripta?

Tai akmenimis išklota kamera, 70 pėdų ilgio ir 28 pėdų pločio; įėjimą uždaro geležiniai vartai.

Kriptoje yra pakankamai vietos 44 kūnams. Trisdešimt du karstai yra išdėstyti ant lentynų, įmontuotų į akmenines sienas, o likę 12 yra skliauto centre.

Kaip karstai nuleidžiami į skliautą?

Paskutinėmis laidotuvių akimirkomis atidengiamos nespalvotos deimanto formos akmeninės grindys, suteikiančios prieigą prie šios kameros. Tada per šią angą elektriniu keltuvu karstas nuleidžiamas į kriptą.

Kai liftas pasiekia šachtos apačią, karstas perkeliamas koridoriumi į kriptą. Remiantis „Daily Mail“ pranešimu, jis dedamas ant vienos iš lentynų arba viduje esančio cokolio.

Kas palaidotas kriptoje?

Šiuo metu karališkojoje kriptoje ilsisi 25 karališkosios šeimos nariai.

Džordžas III buvo pirmasis Didžiosios Britanijos karalius, palaidotas karališkoje kriptoje po jo laidotuvių 1820 m. vasario mėn. Tačiau pirmasis šeimos narys, patekęs į vidų, buvo Džordžo III dukra princesė Amelija, kuri mirė sulaukusi 27 metų 1810 m. lapkritį.

Kiti du britų karaliai George\'as IV ir Williamas IV buvo patalpinti į saugyklą po to, kai jie mirė 1830 ir 1837 m.

Karalienės Elžbietos II tėvas karalius George\'as ir jos motina buvo taip pat palaidoti kriptoje. Ten pat sudėti ir jos sesers princesės Margaret pelenai. 2021 metų balandį miręs monarchės vyras princas Philipas buvo paskutinis karališkasis asmuo, palaidotas saugykloje.

Kodėl Diana nebuvo palaidota kriptoje?

Princesei Dianai buvo surengtos karališkos laidotuvės, bet kadangi ji nebuvo princese gimusi ir buvo išsiskyrusi su Charlesu, kai mirė 1997 m., jos kūnas nebuvo įdėtas į saugyklą.

Ji buvo palaidota Althorp House, Spencer šeimos namuose Northamptonshire.

Ar žmonės gali pamatyti karalienės palaidojimą?

Valstybinės laidotuvės Vestminsterio abatijoje ir įpareigojimo ceremonija Vindzoro pilyje buvo transliuojamos per televiziją. Tik palaidojimo paslaugos Šv. Jurgio koplyčioje buvo privati ​​ceremonija, kurioje nebuvo leidžiamos kameros.

Monarchės karstas pagamintas iš angliško ąžuolo su žalvario detalėmis ir išklotas švinu, panašiai kaip jos vyro. Karališkosios šeimos nariai laidojami švinu padengtuose karstuose, kurie yra sandarūs, o tai padeda išsaugoti viduje esančius kūnus.

Karalienės vyras princas Philipas bus perkeltas iš dabartinės poilsio vietos karališkoje kriptoje ir paguldytas šalia karalienės.

Ar žmonės gali aplankyti saugyklą?

Nors į karališkąją kriptą lankytojai neįleidžiami, įprastą dieną Šv. Jurgio koplyčioje pamaldose galima lankytis nemokamai. Ji taip pat atvira tiems, kurie įsigijo bilietus į Vindzoro pilį.

Daugiau straipsnių rubrikoje
Aktualijos
JK Aukščiausiasis Teismas atmetė Škotijos balsavimo dėl nepriklausomybės planą
Per Rusijos smūgį gimdymo namams Ukrainoje žuvo naujagimis ir du civiliai (atnaujinta)
Krymui patyrus „dronų ataką“, Maskva „parengtyje“
Kim Jong-Unas pirmą kartą parodė pasauliui savo dukterį
Pagarsėjusią „rašistę“ deportavo iš Vokietijos: sugrįš į intymių paslaugų sektorių?
V. Putiną nuo perversmo gins ir popai, ir hipnozės meistrai?
Įkalintam Rusijos aktyvistui įteiktas žmogaus teisių apdovanojimas
„Visi girdėjo kankinimus, šauksmus, riksmus“ – kas vyko okupuotame Chersone
Šiaurės Korėja, perspėjusi apie „nuožmesnį“ karinį atsaką, paleido raketą
Maištas prieš Kremlių? Net V. Putino nuodėmklausys pasisakė už karo nutraukimą
Šaltiniai Kremliuje cituoja V. Putiną: „Atėjo laikas sudrebinti NATO!“
NATO pradeda skubias derybas dėl Lenkijoje nukritusios raketos
Turkijos prezidentas: Rusija niekaip nesusijusi su sprogimais Lenkijoje
D. Trumpas paskelbė kandidatuosiąs 2024 metų JAV prezidento rinkimuose
Paaiškėjo, kiek Kaunas skyrė Kalėdų eglutės įžiebimui: šventei karo ir krizės akivaizdoje – įspūdingos sumos
A. Lukašenka ruošia baltarusių mobilizaciją?
V. Zelenskis: Rusija sunaikino „visą svarbią infrastruktūrą“ Chersone
Rusijoje atlikta neįprasta operacija: po ukrainiečių atakos rusų karys buvo virtęs vaikščiojančia bomba (operuojant chirurgams prireikė šarvų)
Parodė, kaip išties Vakarų verslai „paliko“ Rusiją: „L’Occitane“ virto „L’Oksitan“, viską parduoda tarpininkai
Išsigando pažeminimo ar smarkiai sušlubavo sveikata: kodėl V. Putinas nevyks į G 20 Balyje?