Aktualijos
Anglijoje
Gyvenimas
Lietuva
Pasaulio lietuviai
Pasaulis
Pramogos
Sveikata
Mokesčių susigrąžinimas iš užsienio: ką reikia žinoti kiekvienam ten pabuvojusiam?
2021 07 23 13:55
Alfa.lt

Visi užsienyje dirbantys asmenys valstybei moka mokesčius, tačiau dalį jų galima teisėtai susigrąžinti pateikus reikalingus dokumentus ir užpildžius kelias svarbias formas. Deja, baimindamiesi mokesčių susigrąžinimo niuansų, dalis žmonių šia proga taip ir nepasinaudoja. Tam, kad neprarastumėte jums priklausančių pinigų pateikiame svarbiausią informaciją, kuri padės jums geriau suprasti šio proceso esmę ir eigą.

Mokesčių susigrąžinimas: kas, kada ir kaip?

Kiekvieną mėnesį nuo algos atskaičiuojami mokesčiai gali bauginti, tačiau nereikia pamiršti, kad dalį jų galite susigrąžinti pateikus metinę mokesčių deklaraciją. Mokesčių susigrąžinimas galimas ir po darbo užsienyje. Tiesa, išgirdus frazę mokesčių susigrąžinimas norisi tikėti, kad galima susigrąžinti visus sumokėtus mokesčius. Visgi tame tiesos yra, jeigu mokesčių sumokėjote mažiau, negu tais metais nustatytas neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) minimumas. Tai paprastai nutinka dirbant sezoninius arba trumpalaikius darbus, kai nespėjama pasiekti minimumo ribos. Kitu atveju grąžinama tik sukaupta mokesčių permoka.

Mokesčių susigrąžinimo procesą galite pradėti iš karto, kai baigiate dirbti ir grįžtate namo, arba finansinių metų pabaigoje. Kada baigiasi finansiniai metai ir ateina laikas teikti deklaracijas užsienio valstybių mokesčių institucijoms, priklauso nuo šalies ir jos mokesčių sistemos. Įprastai tai sutampa su kalendoriniais metais, bet reikia atsižvelgti į konkrečios valstybės tvarką. Pavyzdžiui, jeigu jus domina mokesčių susigrąžinimas iš Anglijos, čia finansiniai metai prasideda balandžio 6 d., o baigiasi kitų metų balandžio 5 d.

Tiesa, atgauti permokėtus mokesčius galima ne iš visų šalių, o tik iš tų, su kuriomis Lietuva yra pasirašiusi dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį. Lietuva šią sutartį yra pasirašiusi su visomis populiariausiomis emigrantų šalimis - Jungtine Karalyste, Vokietija, Norvegija ir kt. Taip pat svarbu žinoti, kad kiekviena šalis yra nusistačiusi skirtingą senaties terminą. Jam praėjus susigrąžinti mokesčių permokos nebegalėsite ir jūsų pinigai liks užsienio valstybės biudžete. Pavyzdžiui iš Didžiosios Britanijos arba Nyderlandų mokesčių permoką galite susigrąžinti už 5 praėjusius metus, tačiau iš Norvegijos ar Vokietijos tik už praėjusius 4 metus.

Kokią pinigų sumą galite susigrąžinti?

Kaip ilgai reikės laukti permokos išmokėjimo, priklauso nuo mokesčių institucijose nustatytos procedūrinės tvarkos ir veikimo tempo. Įtakos turi ir tai, ar pateikėte visus reikalingus dokumentus, ar teisingai užpildėte deklaraciją. Paprastai mokesčių susigrąžinimas iš užsienio trunka 2–6 mėnesius.

Paskaičiuota, kad vidutiniškai vienas žmogus susigrąžina apie 800 Eur mokesčių permokų. Tačiau ši suma skaičiuojama kiekvienam individualiai ir priklauso nuo įvairių veiksnių, pavyzdžiui, uždirbtų pajamų dydžio, kiek laiko ir kokioje šalyje buvo dirbta. Galite pasinaudoti internete esančiomis skaičiuoklėmis, kurios padės išsiaiškinti, kokią preliminarią sumą galite susigrąžinti. Vieną jų galite rasti čia.

Ką daryti, jeigu neturite visų reikalingų dokumentų?

Kreipiantis į užsienio valstybės mokesčių institucijas dėl permokėtų mokesčių grąžinimo, jūsų bus paprašyta pateikti kelis svarbiausius dokumentus. Kiekviena valstybė turi savo privalomų dokumentų sąrašą, kurie būtini norint susigrąžinti mokesčius. Tačiau ką daryti, jeigu neturite visų reikalingų dokumentų?

Pirmiausia galite bandyti viską atlikti patys - bendrauti su užsienio šalies mokesčių inspekcija, kreiptis į buvusius darbdavius dėl trūkstamų dokumentų. Tačiau jeigu nenorite ar negalite tam skirti daug laiko, nemokate užsienio šalies kalbos arba stokojate žinių, šį procesą galite patikėti tarpininkaujančiai įmonei, mokesčių grąžinimo specialistams. Kreipdamiesi į įmones, kurios užsiima mokesčių grąžinimu, išvengsite komunikacinių ir procedūrinių rūpesčių. Be to, bus pasirūpinta, kad atgautumėte visus jums priklausančius pinigus greičiausiu būdu.

Svarbiausia pasinaudoti galimybe

Nors iš pirmo žvilgsnio mokesčių grąžinimas neatrodo lengvas procesas, svarbiausia nenumoti ranka. Pasidomėkite ar Lietuva yra pasirašiusi su jūsų darbo šalimi dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį, pasitikrinkite kokių dokumentų reikalauja užsienio valstybė ir imkitės proceso. Jeigu kas nepavyks visada galite pasinaudoti mokesčių grąžinimo paslaugas teikiančių specialistų pagalba.

Daugiau straipsnių rubrikoje
Aktualijos
JK Aukščiausiasis Teismas atmetė Škotijos balsavimo dėl nepriklausomybės planą
Per Rusijos smūgį gimdymo namams Ukrainoje žuvo naujagimis ir du civiliai (atnaujinta)
Krymui patyrus „dronų ataką“, Maskva „parengtyje“
Kim Jong-Unas pirmą kartą parodė pasauliui savo dukterį
Pagarsėjusią „rašistę“ deportavo iš Vokietijos: sugrįš į intymių paslaugų sektorių?
V. Putiną nuo perversmo gins ir popai, ir hipnozės meistrai?
Įkalintam Rusijos aktyvistui įteiktas žmogaus teisių apdovanojimas
„Visi girdėjo kankinimus, šauksmus, riksmus“ – kas vyko okupuotame Chersone
Šiaurės Korėja, perspėjusi apie „nuožmesnį“ karinį atsaką, paleido raketą
Maištas prieš Kremlių? Net V. Putino nuodėmklausys pasisakė už karo nutraukimą
Šaltiniai Kremliuje cituoja V. Putiną: „Atėjo laikas sudrebinti NATO!“
NATO pradeda skubias derybas dėl Lenkijoje nukritusios raketos
Turkijos prezidentas: Rusija niekaip nesusijusi su sprogimais Lenkijoje
D. Trumpas paskelbė kandidatuosiąs 2024 metų JAV prezidento rinkimuose
Paaiškėjo, kiek Kaunas skyrė Kalėdų eglutės įžiebimui: šventei karo ir krizės akivaizdoje – įspūdingos sumos
A. Lukašenka ruošia baltarusių mobilizaciją?
V. Zelenskis: Rusija sunaikino „visą svarbią infrastruktūrą“ Chersone
Rusijoje atlikta neįprasta operacija: po ukrainiečių atakos rusų karys buvo virtęs vaikščiojančia bomba (operuojant chirurgams prireikė šarvų)
Parodė, kaip išties Vakarų verslai „paliko“ Rusiją: „L’Occitane“ virto „L’Oksitan“, viską parduoda tarpininkai
Išsigando pažeminimo ar smarkiai sušlubavo sveikata: kodėl V. Putinas nevyks į G 20 Balyje?