Aktualijos
Anglijoje
Gyvenimas
Lietuva
Pasaulio lietuviai
Pasaulis
Pramogos
Sveikata
Dėl civilinės sąjungos – kaltinimai konservatoriams: žadėjo diskusijas ir atsakymus, dabar aklai stumia buldozeriu
2022 11 18 13:17
Alfa.lt

Notice: Undefined index: scheme in /home/alfa/subdomains/tiesa/AMP/straipsnis.php on line 507

Niekaip visuomenėje ramybės neduodantis Civilinės sąjungos įstatymo projektas ir toliau kursto aistras, tik šįkart – Seimo kabinetuose. Į civilinės sąjungos priešininkų akiratį pakliuvo konservatoriai ir, ypač, Stasys Šedbaras, žadėję diskusijas ir atsakymus į klausimus, o dabar esą stumiantys įstatymą buldozeriu.

Vieningai siekti Civilinės partnerystės įteisinimo tarp tos pačios lyties asmenų Seimo nariams nepavyksta. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) prašydama atlikti ekspertinį įstatymo projekto vertinimą kreipėsi į Seimo valdybą bei Teisės ir teisėtvarkos komitetą (TTK). Atmestą prašymą Agnė Širinskienė perdavė Seimo etikos sargams.

Opozicijos prašymai teisiškai įvertinti partnerystės įstatymą liko neišgirsti. Seimo narė A. Širinskienė trečiadienį savo feisbuko anketoje rašė, kad TTK pirmininkas S. Šedbaras dar prieš prasidedant komiteto posėdžiui, kuriame turėjo būti balsuojama dėl partnerystės įstatymo vertinimo, paskelbė, kad įstatymas nebus vertinamas. Dėl šio sprendimo A. Širinskienė jau kreipėsi į Seimo etikos sargus.

„Civilinės sąjungos (partnerystės) įstatymo vertinimo nebus.Tas aišku jau ir be balsavimo bei diskusijos, nes Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, pats save vienintelį pasiskyręs klausimo rengėju (paprastai išlaikomas pozicijos ir opozicijos dalyvavimas) jau nusprendė už visą komitetą ir net neįvykusio posėdžio protokolo projektas atsirado. Paremtas susikurtais, bet Seimo statute nesančiais, argumentais: kad per vėlai to vertinimo paprašyta.

Čia toks, matyt, konservatorių noras diskutuoti, pasitelkti mokslininkus, atsakyti į visus klausimus. Ne tik Seimo nariams, kuriems reiks apsispręsti dėl šito projekto, bet, kas svarbiausia, į klausimus, kylančius visuomenei“,– feisbuke rašė A. Širinskienė.

TTK posėdyje S. Šedbaras nutarimą grindė tuo, kad analogiška situacija jau buvo pasitaikiusi 2021 metų birželio mėnesį vykusiame TTK posėdyje. Tąkart svarstant Seimo narių kreipimąsi dėl kitų teisės aktų projektų nutarta, kad po projekto svarstymo pagrindiniame komitete stadijos pabaigos gauti prašymai nebus inicijuojami.

„Kodėl Seimo nariai, kurie dabar pasirašė prašymą, neinicijavo ekspertinio vertinimo tada, kada buvo laikas, aš galiu tik spėlioti ir daryti prielaidą, kad norima vilkinti to projekto svarstymą. Tą tikrai buvo galima padaryti laiku ir mes būtume privalėję atsižvelgti į surinktus parašus pagal Seimo statutą ir tokį eskpertinį vertinimą atlikę“,– posėdyje sakė TTK pirmininkas.

S. Šedbaras Seimo narei A. Širinskienei taip pat pasiūlė kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, kur šis klausimas būtų išspręstas. Panašu, kad patarimu buvo pasinaudota – dar posėdžio metu A. Širinskienė teigė, esą kito kelio jai nelieka, nes TTK privalo kreiptis dėl įstatymo vertinimo, jei už jį pasirašo penktadalis Seimo narių.

„Aš galiu pati pasakyti, kodėl pasirašiau. Klausymų metu tikėjausi, kad kai kurie projekto aspektai bus nugludinti ir jie nebus tokie aštrūs. 10 dienų (ekspertinio vertinimo) terminas tikrai nėra ilgas, norint stabdyti (projekto svarstymą) galima sugalvoti kokių kitų priemonių, kurios yra ilgesnės“,– teigė A. Širinskienė.

TTK posėdžio metu siūlymui neinicijuoti civilinės partnerystės įstatymo poveikio vertinimo pritarė 6 komiteto nariai, o nepritarė – 3.

Laikas diskusijoms – baigtas?

Laisvės partijos pateiktą civilinės partnerystės įstatymo projektą nuo pat pradžių palaikė ir dauguma konservatorių. Pasisakydamas už įstatymo įtvirtinimą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis yra minėjęs, jog svarbu daug kalbėtis ir diskutuoti su žmonėmis, kad visuomenė patikėtų šia lygybės idėja.

Paklaustas, ar trečiadienį vykusiame TTK posėdyje priimtas sprendimas neprieštarauja diskusijų įdėjai, konservatorius S. Šedbaras naujienų portalui Alfa.lt sakė, kad ekspertinis vertinimas su šiais pažadais neturi nieko bendra.

„Kokia diskusijų forma dar turėjo įvykti, jei ne kartą buvo atlikti kelias valandas trukę įstatymo projekto klausymai, kurių metu niekas vertinimo neprašė? Tai yra jautri tema, kuria buvo kalbėta ne savaitę, ir ne dvi. Ekspertinis vertinimas yra niekaip nesusijęs su diskusijomis, įstatymo projekto svarstymas baigtas, išvados atiduotos Seimui ir negalima nieko daugiau padaryti“,– teigė S. Šedbaras.

TTK pirmininkas taip pat pridūrė, kad ekspertiniam vertinimui nurodytas 10 dienų laikotarpis yra tik spekuliacijos – per tokį laikotarpį gali neatsirasti eksperto, sutinkančio atlikti projekto vertinimą, o pats procesas gali užsitęsti ir iki 30 dienų. Būtent dėl šios priežasties kyla pagrindas manyti, kad opozicija vilkina laiką.

Daugiau straipsnių rubrikoje
Lietuva
G. Landsbergis: dėl D. Kreivio įmonės turimų „Ignitis grupės“ akcijų reikia sulaukti VTEK išvadų
Seimo pirmininkė: Vyriausybės nariai turi deklaruoti ryšius su „Ignitis grupe“
Kauniečius erzina Kauno valdžios stumiamas projektas: jis gan korupcinis
Tamsioji „IKEA“ pusė: baldus jūsų namams prievarta gamino Baltarusijoje („Ikea“ pakomentavo incidentą)
Prokuratūra: tiriama VMVT vykdyta sisteminė korupcija, kyšiai viršija 12,5 tūkst. eurų
G. Landsbergis apie interpeliaciją: atsakiau geriausiai, kaip galėjau
K. Komskio sūnus nuteistas dėl nusikalstamo bankroto ir kitų nusikaltimų: teks sumokėti daugiau nei 170 tūkst. eurų
Viceministrė: po COVID-19 pandemijos vis dažniau medikus reikia saugoti nuo pacientų
Periodinė spauda: nesunaikino Rusijos carai – nužudys Lietuvos paštas
Nelegali cigarečių prekyba: ar yra išeitis?
Emocijų mūšį Seime pralaimėjęs maitinimo sektorius – tapome „politinių žaidimų“ įkaitais
Konservatoriai su kariuomenės vadu suderino poziciją dėl vokiečių brigados
Sprogimai Lenkijoje paskatins naujas investicijas į gynybą Lietuvoje ir visame Baltijos regione
„Mažiau lakt ir raitytis“: kaip baigėsi Vilniaus naktiniame klube išžagintos aštuoniolikmetės istorija, kainavusi papeikimą pareigūnui?
Ligoninėje mirė paauglį gelbėjęs greitosios darbuotojas
Eksprokuroras K. Vagneris tapo „valstiečių“ šešėliniu teisingumo ministru, dalyvaus savivaldos rinkimuose
Seime kelią skinasi kelią iniciatyva blokuoti rūkalų ir alkoholio e. prekybą iš užsienio
I. Šimonytė siūlo už atimtą žydų turtą skirti 37 mln. eurų kompensacijų
A. Paleckio bendražygio E. Jagelavičiaus namuose kratos: jis pats išvykęs į Baltarusiją
Paaiškėjo, kiek Kaunas skyrė Kalėdų eglutės įžiebimui: šventei karo ir krizės akivaizdoje – įspūdingos sumos