Aktualijos
Anglijoje
Gyvenimas
Lietuva
Pasaulio lietuviai
Pasaulis
Pramogos
Sveikata
Tamsioji „IKEA“ pusė: baldus jūsų namams prievarta gamino Baltarusijoje („Ikea“ pakomentavo incidentą)
2022 11 22 14:48
Agnė Baltrūnaitė
Alfa.lt

Notice: Undefined index: scheme in /home/alfa/subdomains/tiesa/AMP/straipsnis.php on line 507

Knygų spinta „Baggebo“, komoda „Kullen“ ir lova „Brimness“ – šiuos švedų baldų milžinės „IKEA“ gaminius sieja viena ypatybė. Iki karo Ukrainoje pradžios visi jie buvo gaminami Baltarusijoje. Apie tai rašo Disclose.ngo.

Disclose.ngo žurnalistai, peržiūrėję šimtus dokumentų ir apklausę daugybę liudininkų, atskleidė tarptautinę bendrovę temdančias paslaptis. Kaip pranešama, švedų kapitalo konglomeratas bent jau netiesiogiai naudojosi pigiu, priverstiniu Baltarusijos kalinių darbu.

Ryšiai su pataisos namais

Disclose.ngo atliktas tyrimas parodė, jog mažiausiai dešimt „IKEA“ tiekėjų, arba beveik pusė jos pagrindinių partnerių, per pastaruosius dešimt metų palaikė ryšius su pataisos namais.

Įvairios Baltarusijos įkalinimo įstaigos garsėja kankinimais, maisto ir sveikatos priežiūros trūkumu bei kitomis ypatybėmis, kurios yra visiškai priešingos Švedijos įmonės puoselėjamoms vertybėms. Be to, „IKEA“ savo klientams garantuoja, jog pagaminti prekėms nėra pasitelkiamas priverstinis ar kalinių darbas.

Baltarusių ir švedų romanas

„IKEA“ ir Aleksandro Lukašenkos diktatūros romanas oficialiai prasidėjo 1999 m. Per dvidešimt metų miškinga Baltarusijos valstybė tapo antrąja didžiausia pigios medienos tiekėja Europoje po Lenkijos. Strategija pavadinimu „Go Belarus“ tarptautinei bendrovei leido patrigubinti savo pirkimus iš baltarusių: 2018 m. užsakymų vertė siekė 130 mln. eurų, o 2021 m. – 300 mln. eurų, praneša Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra.

Tarp ilgalaikių „IKEA“ partnerių, dirbančių su Baltarusijos įkalinimo įstaigomis, Disclose.ngo pavyko nustatyti tekstilės įmonę „Mogotex“, kuri buvo susijusi su mažiausiai keturiomis skirtingomis įkalinimo įstaigomis. Mogiliove įsikūrusioje įmonėje buvo siuvamos švedų baldų milžinės pardavinėjamos staltiesės, užuolaidos bei rankšluosčiai.

Gandai apie baldus, skirtus Europai

Darbo stovykla IK-15, nustatyta pagal 2021 m. liepos mėn. gautus dokumentus, buvo viena iš tekstilės įmonės „Mogotex“ partnerių. „IK-15 yra gryno siaubo kraštas, kuriame Lukašenkos pakalikai daro, ką nori“, – teigė dešimt mėnesių už dalyvavimą proteste prieš valdžią dalyvavęs devyniolikmetis Tsikhanas Kliukačius.

Priverstinio darbo auka tapęs jaunuolis patvirtino, jog kaliniai yra visiškai izoliuoti. „Mums neleisdavo siųsti siuntinių ir laiškų, taip pat neleisdavo lankytojų. Daugelis iš mūsų atsidūrė vienutėje. Iš viso ten praleidau 55 dienas“, – pasakojo T. Kliukačius. Vaikinas pridūrė, jog dėl ideologinių ar politinių priežasčių įkalinti asmenys kaip ekstremizmo ženklą turėjo nešioti geltoną lipduką ant krūtinės.

T. Kliukačius prisipažino nežinojęs, kad IK-15 įkalinimo įstaigoje gaminami baldai yra skirti „IKEA“ parduotuvių asortimentui. „Kalėjime tiktai sklido gandai, jog gaminiai yra eksportuojami į Europą“, –prisiminė jis.

Naudojasi ir nepilnamečiais

„IKEA“ subrangovas „Mogotex“ taip pat bendradarbiavo su IK-2 nepilnamečių kalėjimu, garsėjančiu žmonių žeminimu. Tai liudija IK-2 vadovo duomenų įtraukimas į asmenų, kuriems ES 2006–2014 m. taikė sankcijas dėl nežmoniško elgesio su politiniais kaliniais, sąrašą.

Neseniai Lietuvos nevyriausybinė organizacija „Mūsų namai“ pasmerkė IK-2 kalinių, kuriems mokama nuo 2 iki 5 rublių (mažiau nei du eurai) per mėnesį, darbo sąlygas. Disclose.ngo atliktas tyrimas parodė, jog 2014–2019 m. laikotarpiu su nepilnamečių kalėjimu dirbo mažiausiai šeši „IKEA“ partneriai iš Baltarusijos.

Vienas iš šių partnerių yra „Borwood group“ – didžiausia Baltarusijos valstybinių medienos gamintojų federacija. Pavyzdžiui, „Borwood group“ antrinė įmonė „Vitebskdrev“ naudojosi kalėjimo IK-2 paslaugomis, numatytomis 2016 m. pasirašytame dokumente. Be to, didžiausia Baltarusijos valstybinių medienos gamintojų federacija patvirtino, jog visi jos medienos gaminiai atitinka „Ikeos“ standartus.

Priverstinis darbas – plačiai išvystyto darbo modelis

„Gamyba Baltarusijos įkalinimo kolonijose yra plačiai išvystytas ekonomikos sektorius“, – Disclose.ngo atskleidė politikos mokslų bei Baltarusijos protestų judėjimų ekspertas Yauheni Kryzhanouski. Akademikas pridūrė, jog iš pirmo žvilgsnio įmonių, susijusių su priverstiniu darbu, interneto svetainės, atrodo, visiškai įprastai. „Šių įmonių interneto svetainės neišsiskiria, tačiau puslapio kampe smulkiu šriftu galima pamatyti užrašą: „Baudžiamojo įkalinimo sistemos produkcija“, – aiškino ekspertas.

Kitas kalėjimas „Rypp 5“ – tipiškas pavyzdys sistemos, kurioje atvirai maišomas įkalinimas ir priverstinis darbas. „Mes naudojame natūralias, aukštos kokybės medžiagas ir gaminame platų gaminių asortimentą“, – rašoma kalėjimo interneto svetainėje, kuri didžiuojasi savo eksportu į Rusiją, Prancūziją ir Vokietiją.

Be to, „Rypp 5“ turi „Instagram“ paskyrą, kurioje skelbiamos produktų nuotraukos, turinčios paskatinti potencialius klientus teikti užsakymus. Kai kurie įkalinimo įstaigoje pagaminami baldai yra tiesiogiai parduodami Baltarusijos parduotuvėse. Disclose.ngo duomenimis, kitus perka stambi valstybinė baldų gamybos įmonė „Ivatsevichdrev“ bei komercinė partnerė „IKEA“.

Paisė vertybių ir paliko šalį

„IKEA“ gamybos ryšiai su Baltarusija yra tiesiogiai susiję su švedų baldų gamybos milžinės prekyba Lietuvoje. Todėl Alfa.lt susisiekė su „IKEA“ ryšių su visuomene Baltijos šalyse atstove Renata Dante. Ji Alfa.lt žurnalistui perdavė komunikacijos komandos Švedijoje komentarą:

„IKEA“ labai rimtai žiūri į visus pranešimus, susijusius su Baltarusija, ir nepritaria žmogaus teisių pažeidimams. Visose rinkose, kuriose veikiame, aiškiai nurodome, jog žmogaus teisių pažeidimams mūsų versle ne vieta.

2021 m. birželio mėnesį dėl pažeidinėjamų žmogaus teisių Baltarusijoje nusprendėme sustabdyti visą naujo verslo plėtrą. Tuo pačiu metu toliau tyrėme, kaip palikti šalį nerizikuojant tūkstančiu darbuotojų. Vis dėlto karas Ukrainoje ir tarptautinės sankcijos visus procesus paspartino. 2022 m. birželį „IKEA“ nusprendė palikti šalį ir nutraukti sutartis su savo tiekėjais.

Vykdydami veiklą Baltarusijoje atlikome reguliarius auditus, kad užtikrintume darbų kokybę. Gavę pranešimų apie netinkamas darbo sąlygas, į juos žvelgėme rimtai, situacijas tyrėme. Taigi, visada stengiamės paisyti savo vertybių.“

Daugiau straipsnių rubrikoje
Lietuva
G. Landsbergis: dėl D. Kreivio įmonės turimų „Ignitis grupės“ akcijų reikia sulaukti VTEK išvadų
Seimo pirmininkė: Vyriausybės nariai turi deklaruoti ryšius su „Ignitis grupe“
Kauniečius erzina Kauno valdžios stumiamas projektas: jis gan korupcinis
Prokuratūra: tiriama VMVT vykdyta sisteminė korupcija, kyšiai viršija 12,5 tūkst. eurų
G. Landsbergis apie interpeliaciją: atsakiau geriausiai, kaip galėjau
K. Komskio sūnus nuteistas dėl nusikalstamo bankroto ir kitų nusikaltimų: teks sumokėti daugiau nei 170 tūkst. eurų
Viceministrė: po COVID-19 pandemijos vis dažniau medikus reikia saugoti nuo pacientų
Periodinė spauda: nesunaikino Rusijos carai – nužudys Lietuvos paštas
Nelegali cigarečių prekyba: ar yra išeitis?
Dėl civilinės sąjungos – kaltinimai konservatoriams: žadėjo diskusijas ir atsakymus, dabar aklai stumia buldozeriu
Emocijų mūšį Seime pralaimėjęs maitinimo sektorius – tapome „politinių žaidimų“ įkaitais
Konservatoriai su kariuomenės vadu suderino poziciją dėl vokiečių brigados
Sprogimai Lenkijoje paskatins naujas investicijas į gynybą Lietuvoje ir visame Baltijos regione
„Mažiau lakt ir raitytis“: kaip baigėsi Vilniaus naktiniame klube išžagintos aštuoniolikmetės istorija, kainavusi papeikimą pareigūnui?
Ligoninėje mirė paauglį gelbėjęs greitosios darbuotojas
Eksprokuroras K. Vagneris tapo „valstiečių“ šešėliniu teisingumo ministru, dalyvaus savivaldos rinkimuose
Seime kelią skinasi kelią iniciatyva blokuoti rūkalų ir alkoholio e. prekybą iš užsienio
I. Šimonytė siūlo už atimtą žydų turtą skirti 37 mln. eurų kompensacijų
A. Paleckio bendražygio E. Jagelavičiaus namuose kratos: jis pats išvykęs į Baltarusiją
Paaiškėjo, kiek Kaunas skyrė Kalėdų eglutės įžiebimui: šventei karo ir krizės akivaizdoje – įspūdingos sumos